Egzotikus utakElőfoglalási akció
Részletek
Csoportos utakMagyar idegenvezetővel
Részletek

Nepáli körutazás - A felhők feletti királyság - kiscsoportos körút Nepál legszebb helyeire

Nepál, Katmandu, Katmandu
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Repülővel
  • Típus: Egzotikus út, Körutazás
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Leírás

NEPÁL A FELHŐK FELETTI KIRÁLYSÁG - kiscsoportos kulturális körút NEPÁL legszebb helyire

Az út időtartama:  13/14 éjszaka 

Kategória: egzotikus út, körutazás, kiscsoportos

Utazás módja: repülő

Az út indulási időpontjai Budapestről vagy Bécsből: 2023. május 5., 2023. november 9.

A kiscsoportos körutazás rögzített alap ára (9-16 fő): 2.420USD/fő, egyágyas felár: 347USD/fő. 

ÁR GARANCIA: Megadott áraink 2023. december 31.-ig érvényes, USD-ben rögzített, szerződéses árak.  Körutazásaink és helyi programjaink árait, a Ft árfolyamának megjósolhatatlan és hektikus változásai miatt,  USD-ben rögzítettük és ezek 2023. december 31,-ig érvényesek. Ennek következtében a katalógusáraink egyben szerződéses árak is, amik az utazási szerződés megkötése után sem változnak!  

REPÜLŐJEGYEK: a jelenlegi - és várhatóan hosszabb távon is - hosszabb távon is rendkívül változó árú nemzetközi repülőjegyeket az alapajánlatról leválasztottuk és külön kezeljük, hogy a legolcsóbb választási lehetőséget biztosíthassuk utazóinknak. Utasaink számára a repülőjegyekhez egyedi árajánlat készül, a napi aktuális légitársasági ár alapján. Ennek alapján a repülési költség Ft-ban fizethető budapesti repülőjegy irodánknál.

 

 

Nepáli kaland és kulturális körútjaink nagyon különleges helyszínre, Nepálba, a Himalája hegyei és a hegység lábánál elterülő buja dzsungelek világába viszik el utasainkat. Van köztük bőven természetjárás, kulturális és történelmi kalandozás a hinduizmus és a buddhizmus több ezer éves történetében és ma is élő hagyományai nyomában és sok-sok látogatással ezek szent helyein. 

Nem csak nepáli, de Ázsia egyéb tájaira induló útjainkban mindig van valami egyedi és különleges! Valami olyan, amit más utaztatók egyszerűen képtelenek nyújtani. Ez a programunk is ilyen. 14 nap éppen csak elegendő arra, hogy néhány pillanatképet mutassunk a Felhők Feletti Királyság – amit méltán neveznek a Világ Nyolcadik Csodájának is - egyedülálló és utánozhatatlan szépségéből, lakóinak történelméből, a több ezer év alatt felépült városok még mai is álló, forgalmas utcáiról; a völgyekben szétszórt településeken élő törzsek hagyományiból. De talán a legelbűvölőbb és legmagávalragadóbb dolog, amit utasainknak csak megmutathatunk: az a hagyományos nepáli életmód egyszerű és természetes mindennapjai, az azt övező igazi lelkibéke és az ebből fakadó őszinte szeretet és boldog mosoly, amellyel Nepál lakói a világ minden élőlénye felé fordulnak. 

Mindehhez hozzájárul még az a tény is, hogy ezt az utunkat évente többször, a tavaszi és az őszi szezonokban is elindítjuk. Az életre kelő és harsogva kibontakozó tavaszi természet, illetve a hegyvidékek őszi békéjének csodálatos színei és természeti gazdagsága nagyon különleges környezetet biztosítanak utunkhoz. 

A körút világörökségi helyszínei: Katmandu-völgy, Csitván Nemzeti Park, Lumbini, Buddha születési helye

A körút főbb állomásai: Katmandu, Pashupatinath, Bhaktapur, Patan, Boudhanath, Chitwan, Lumbini, Tansen, Pokhara, Nagarkot, Panauti.

Kedves Olvasó!

Ez egy szokatlanul hosszú és részletes ajánlás. Inkább már komplett utiterv! Tapasztalataink szerint, utazóink (sajnos) kevésbé ismerik ezt a gyönyörű országot. Ezért: nagyon részletesen leírtuk, mi is van benne utunkban! Napról-napra, óráról-órára követhető utunk minden eseménye, mozzanata.

Kellemes olvasást és sok-sok türelmet a hosszú szöveghez!   

 

Programok

1. nap: Elindulás Budapestről, menetrendszerinti repülőjárattal ( szállás: repülő)

Budapestről velünk induló utasaink számára (lehetséges az úthoz csatlakozni Katmanduban is) az út a 3 órával a gép indulása előtt kezdődik a budapesti repülőtéren. Csoportvezetőnk fogadja az indulókat, ellenőrzi az összes szükséges „utipapír” meglétét és rövid tájékoztatást is ad a repülésről. Mindenki megkapja a személyre szóló információs anyagát, Ezután elindulunk Nepál felé.

 

2.     nap: Érkezés Katmanduba, délutáni városnézés, vacsora Thamelben (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Katmandu)

 

Helyi idő szerint 9:45-kor (QR 0652) érkezünk meg Katmandu nemzetközi repülőterére. Felvesszük a nepáli vízumot és elindulunk a város egyik legizgalmasabb kerületében, a városközponttól könnyű sétatávolságra fekvő szállodánkba a Thamel kerületbe. Bejelentkezés után egy kis könnyű pihenő következik, hiszen itt már 1.400 méter feletti magasságban vagyunk és ezért egy kicsit könnyebben fogy a levegő séta közben.  Megebédelünk és elindulunk délutáni, bemelegítő jellegű városnézésünkre. Este Thamelben, szállodánk közelében vacsorázunk. Utána szabadprogram, vagy éppen egy jó kis alvás, mert azért itt már 4 és fél órával több van, mint Magyarországon. Délutáni városnézésünk során ezeket a látványosságokat érintjük:

A Durbar tér (kulturális világörökségi helyszín). A palota tér Nepál igazi központja, állami és spirituális létének központja. Itt található a királyi palota, számos közintézmény, a legfontosabb hindu istenségek templomai és buddhista szent helyek is. A teret övező épületek és az innen kiinduló kis utcák tele vannak üzletekkel, gyakran tartanak itt vásárokat is. Egyszerűen ez a legjobb hely arra, hogy csoportvezetőnk is elkezdjen mesélni az egyes épületek szerepéről, a színes nepáli kultúra jellegzetességeiről és az ország majd kétezer éves történetének érdekes eseményeiről.

Kumári, az élő Durga Istennő háza. Nepál több városában is kiválasztanak egy serdülőkor előtt álló kislányt, akire a hinduk és a buddhisták is Durga istennő földi reinkarnációjaként tekintenek. A kislányok kumári, azaz “élő istennő” státusza, a kiválasztástól az első menzeszig tart, ez idő alatt külön kumári házban laknak. Számos kumárit tisztelnek szerte Nepálban, de a legjelentősebb a katmandui palotában, a Kumari Gharban élő Kumari Devi. Ő Durga Devi, a „megközelíthetetlen” és „legyőzhetetlen, a hindu anyaistennőnek, nagyon népszerű és nagyon vad, de mindig egy gyönyörű és harcos nő képében megjelenő megtestesülése. Ha karmánk engedi, láthatjuk is ennek a csodálatos ideának (szintén gyönyörű, de felettébb békésen mosolygó) földi mását. Ez nem mindig és nem mindenkinek lehetséges. 

Swayambhunath sztupa (kulturális világörökségi helyszín). A Swayambhunath buddhista sztupa a buddhizmus második fontos helyszíne Nepálnak, de nem kevésbé érdekes a turisták számára sem. A hagyományos mantrák mormolását és az imadobok pergését hallgatva, hosszasan lehet barangolni a sztupa dombján álló számos épület, szentély közt. Bolyongásunkat “Buddha szeme” figyeli a központi sztúpa csúcsáról. Közben persze a világ békéjét is figyeli, a világ négy fő égtája felé egyszerre tekintve. A dombtetőről csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére. A hátteret a Himalája távolabb húzódó hegyei szolgáltatják. Az égi csodák és szentségek mellett, dombot rengeteg majom is lakja. Nem véletlenül hívják ezt a kegyhelyet Majom Templom-nak is. Hegyi túrákra érkező vendégeinket szó nélkül fel szoktuk zavarni az év napjait jelképező 365 lépcsőn, de most inkább kisbuszokkal megyünk fel a dombra. 

A Thamel kerület (nem csak vacsorára…) A mai nap végén visszatérünk Thamelbe és egy remek, a szállodánk közelében fekvő étteremben megvacsorázunk. Szállodánk nem véletlenül van ebben a kerületben.  Nem véletlenül.

 A pezsgő forgalmú és színes, de kicsit hangos Thamel a város fő éjszakai övezete. A bárokban feldolgozásokat játszó együttesek biztosítják az élőzenét, az életteli éttermekben pedig remek nepáli és nemzetközi fogásokat szolgálnak fel. A piacokon és boltokban fémből, kézzel készített tárgyak, színes ékszerek és a természetjáráshoz szükséges felszerelések vásárolhatók, míg a Mandala Street sétálóutcájában elegáns üzletek és gyógyfürdők várják a látogatókat. 

 

3.     nap: Katmandu városnézés: Pashupatinath, Bhaktapur, Patan, Boudhanath (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Katmandu)

Nagyon nehéz pár szóban érzékeltetni azt a kulturális csodát, ami a mai Katmandut, Nepál egy millió lakosú fővárosát jellemzi. A történet és még ma is meglévő emlékei több évezredre nyúlnak vissza. Már vagy 1500 év óta főváros és uralkodói székhely. Volt az úgy az idők során, hogy az éppen három felé osztott királyság különböző királyi székhelyei is itt voltak egymástól nem messze, és folyamatosan versenyben álltak egy különös és egyáltalán nem hatalmi versengésben. Vetélkedésük tárgya ez volt: vajon melyikük tud valami szebbet és magasztosabbat alkotni. Mára már ezek a városok összeolvadtak és egy igazi építészeti csodát, Katmandut alkotják. Igy fordulhat elő, hogy 3 Durbar tér (Palota körzet) van, és az azokat körülvevő, paloták tucatjai és templomok százai alkotnak külön-külön történelmi városközpontokat. A rendelkezésünkre álló rövid idő alatt nem is tehetünk egyebet, mint megpróbáljuk megmutatni néhány jellemző történelmi kerületét és egy-egy különleges kulturális emlékét, szellemi és spirituális központját. 

Ezen az úton azonban ennél egy kicsit többet is tudunk mutatni. A mai nap a Kukur Tihar, a kutyák ünnepe. Bármerre is járunk, mindenhol ennek a jeleibe botlunk. Feldíszített kutyák rohangálnak mindenfelé. Bármilyen fajta, családi vagy éppen kóbor, és bárhonnan is jön a kósza eb, étellel itallal kínálják és kedvességekkel halmozzák el. 

Pár szó a világörökségekről: Utunk során Nepál szinte mindegyik regisztrált kulturális vagy természeti világörökségét meglátogatjuk. De, nagyon nehéz egy ilyen listát összeállítani! Például a majdnem 200 km hosszú Katmandu völgy tokkal vonóval, minden egyes kövével és fűszálával a világörökség része. Ehhez jön még hozzá több tucatnyi más, éppen regisztráció alatt lévő jelölt is. Ezért néhány helyre azért odaírjuk, ha valamelyik látnivaló „különösen” izgató világörökség, de általában: az út minden pillanata és helye ilyen.

Pashupatinath (kulturális világörökségi helyszín). Ma reggel   Pashupatinath ezredéves központjába vesszük az irányt. Elmerülünk a kavargó autók, motorok és rikshák, dudaszóval ékesített forgatagában, majd megérkezünk sétánk kezdetéhez a folyó partjára. Ez a hely Nepál hindu vallási közösségeinek egyik legfontosabb szent helye, Nepál igazi spirituális szive. A folyóparton és a környező kis utcákban, és eldugott tereken bolyongunk és megtekintjük Nepál legnagyobb Hindu templomát, ami az 5. században épült, Shiva Istennőnek ajánlva. Később, Malla király idején újították fel ezt a mesterművet a Bagmati szent folyópartján. Sétánk során megnézhetünk (nem kötelező) ünnepélyes halottégetést és a hamvak útra bocsájtását a folyó, ami az európai szemnek kicsit bizarr lehet, de itt mindennapos temetési szokás. Találkozhatunk Shadukkal (Szent emberekkel) is, kérhetünk áldást az éppen arrafelé napozó bölcsektől, papoktól, és egyéb szent emberektől is. 

Bhaktapur (kulturális világörökségi helyszín). A Katmandu-völgy három hajdanvolt királyi székhelye közül Bhaktapur az, amely legjobban megőrizte ősi életmódjának egy részét, emlékeztetve arra, hogy milyen lehetett az egész Katmandu-völgy a középkori időszakban. A városközpont figyelemre méltó építészete, a gyönyörű fafaragások és a fémműves mesterségek ma is működő műhelyeinek története a Malla uralkodók ősi idejéig nyúlnak vissza, akik úgy pártfogolták a művészeteket és míves mesterségeket, mint senki más a történelem folyamán. A város látképét meghatározzák a sűrű utcahálózattal tagolt negyedek házai fölé emelkedő templomok és pagodák. A városközpont egy igazi mesevilág.  A Fazekas tér, a Palota (Durbar) tér, amelyek története a 12. századra nyúlik vissza, meghatározó helyei a városnak. Ezek azok a helyek, ahol a bhakták törzse még mindig évszázados fesztiváljaikat ünnepli, és a templomterek továbbra is élénkek, és Bhaktapur legfontosabb látványosságai. 

Patan-Lalitpur (kulturális világörökségi helyszín). Délutáni programunk első pontja a Bagmati folyó partján fekvő Patan.  A város megőrizte a középkori Nepál világának varázsát és olyan hagyományos szakmákat, mint a fafaragás és különösen a fémművesség sok ága. A városban járva még mindig hallani az apró kalapácsok koppanását, miközben a kézművesek szobrokon vagy díszítéseken dolgoznak. Patan tele van templomokkal és kolostorokkal, amelyek pagoda stílusú építészetükben és fafaragott ablakukban hasonlóak. A kerület Lalitpur néven ismert, amely hatalmas területet ölel fel, amely magában foglalja a közeli dombokat. Patan 55 nagy templom, 136 buddhista kolostor városa és kézművesei ismertek finom fémműveikről. 

 

A művészet még mindig virágzik itt, a Newar kézművesek városában. A hagyományos kis műhelyek mestereinek fém- és egyéb kézműves termékei világszerte ismertek. A lakosság túlnyomórészt Newar, amelynek kasztjai általában meghatározzák, hogy hindu vagy buddhista emberek-e. A Patan Durbar tér, amely az UNESCO Világörökség része, a fő attrakció, a régi királyi palotával és számos, művészileg tervezett templommal a téren tér területén belül. A „hagyományos” városnézésen kívül elmegyünk egy hangtál bemutatóra is, ahol egy picit megérezhetjük hogyan is hat a több évezredes ázsiai orvoslás hangterápiája.  

Ennél a látogatásnál is az a gond, hogy el lehetne tölteni itt is még jó pár napot. Sajnos, egy körút során ez nem lehetséges. A városi séta után innen is tovább kell mennünk.

Boudhanath (kulturális világörökségi helyszín). Délutáni második programunk színhelye Katmandu egyik legcsodálatosabb spirituális központja, a Boudhanath. A leggyönyörűbb valójában, a késő délutáni napfény sugárzó fényében láthatjuk majd. Pár szóban nem lehet leírni azt az érzést, ami itt elfogja a látogatót. Most inkább csak néhány mondatban ismertetjük ez a csodát.   

A Boudhanath sztúpa évszázadok óta a buddhista hit jelzőfényeként mutat utat buddhizmus híveinek. A béke és a szépség óriási mandalájaként és a világ négy égtájára néző és óvón vigyázó óriási szemeként tornyosul a környező város felett.

A 14. század táján épült hatalmas meditatív emlékmű állítólag épp Buddha Nirvánába történő távozása után jött létre. A hatalmas fogadalmi és imahely gyorsan az istentisztelet középpontjává válik a környéken. Az épület szerkezetileg egy hatalmas kupola, amelynek tetején egy buddhista piramistorony ül. Mindezt hatalmas, a sztupához vezető lépcsők veszik körül. A katmandui nepáliak a sztúpát egyszerűen csak "Chorten Chenpo" -nak nevezik, ami fordításban "Nagy Tornyot", vagy csak "Nagy Sztúpát" jelent. Annak ellenére, hogy évszázadok (évezredek?) óta létezik, a helyszín csak az 1950-es években vált a tibeti buddhizmus központjává, amikor a Kínából érkező menekültek Katmanduba érkeztek.

 

4.     nap: Katmandu – Chitwan, elefántok és a falusi élet a Tharuk földjén (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Chiwan)

 

Mai programunk jó sűrű lesz. Reggeli után elindulunk hosszú utunkra Chitwan felé a Himalája egyik legszebb hegyi útján. Utunk végére megváltozik a táj, a hegyeket felváltja a monszun övezet buja dzsungele, és az évezredek óta a tájat lakó Tharu törzs rizsföldekkel, gyümölcsöskertekkel és legelőkkel tarkított mezőgazdasági vidéke. Ez a Chitwan Nemzeti Park, Nepál leghatalmasabb és leggyönyörűbb természetvédelmi területének otthona.

Katmandutól Chitwan dzsungeléig, hegyen-völgyön és rizsföldeken át. Reggeli után indulunk mai uticélunk, Chitwan esőerdős-dzsungeles tája felé. Az út a Himalája egyi kelet-nyugati főútján, hegyeken völgyeken keresztül halad, a világ egyik leggyönyörűbb útvonalán. Bár csak 176 kilométer a megteendő hossz, mégis legalább 6 óra kell a megtételéhez. Út közben sokszor megálluk fényképezni, vagy csak a félelmetesen gyönyörű tájat csodálni. Megérkezés után azonnal egy különleges program, az állami elefánt nevelde és menedék következik.

A Hattisar, az elefánt nevelő és oktató központ. A földön élő állatok közül valószínűleg az elefánt a legkecsesebb lény. Ő velük ismerkedünk meg közelebbről ma délelőtt. A hattisarban tett látogatásunk során megláthatjuk, hogyan készülnek fel az elefántok a munkájukra, megismerhetjük mindennapi életüket, szokásaikat. 

A Saurahában található elefánttenyésztő központot a régió veszélyeztetett elefántjainak védelmére hozták létre. 

Az ázsiai elefántok az állatvilágban egyedülállóan okos faj. Háziasított lények, és hajszálpontosan követik emberfőnökük, a mahout utasításait. Az elefántok a szerencse szimbólumai is, és csodálatos lehetőség együtt lenni ezzel a hatalmas élőlénnyel természetes élőhelyén. 

 

Jelenleg még több száz elefánt él szabadon Nepál földjén, főleg az erdős régiókban. A háziasított és magántulajdonban lévő egyedek többsége a Chitwan Nemzeti Parkban és környékén található, és főként turisztikai célokra használják őket. A kormányzati elefántokat elsősorban a másként megközelíthetetlen helyeken, járőrözésre és kutatási célokra használják, míg a “magánelefántokat” többnyire erdei kirándulásokra és a turisták szórakoztatására használják a parkokban és rezervátumokban. 

 

Nem egyszerű dolog egy elefánt gazdájának lenni még ma sem! Az elefántok naponta körülbelül 250 kilogramm friss növényi ételt esznek, és körülbelül 200 liter kristálytiszta vizet isznak. Az elefántnak pedig folyamatosan enni és inni kell. I imád úszni, és minden nap fürdetni is kell. Igazi társas lény, imád barátkozni és játszani is. Pontosan úgy lefoglalja magának gazdája egész napját, mint egy jó kutya. 

 

Badrahani törzsi falva. A szállodai ebéd és egy rövid pihenő után útnak indulunk a délutáni barangolásra. Első állomásunk egy törzsi falu, ami olyan, mintha már pár száz éve megállt volna az idő. Nemcsak lakóinak életmódja, de a falu törzsi építészete is különleges. A házak vályogépületek, nagyon masszív szalma vagy cserép borítású tetőkkel. A lakók így alkalmazkodtak a monszun övezet furcsa időjárási körülményeihez. Monszun idején a hatalma esők ellen véd a vízhatlan tető, a száraz évszak forrósága ellenére is kellemes hűvösét tartanak a vastag falak. A sok, napfényben fürdő festett fal sem marad üresen. A falu lakói minden elérhető felületet festéssel, érdekes mintákkal díszítenek. Ma azonban még ennél is érdekesebb látvány lesz a rengeteg kis oltár és rangoli szín és forma kavalkádja.


Tharu törzsi vacsora és kulturális bemutató. A hosszú utazás és a délutáni séta program után igencsak jól fog esni egy falusi vacsora és az utána következő törzsi táncbemutató. A felszolgált ételek a Tharu törzsi konyha termékei, a vacsorát követő kb. egy órás műsor is autentikus. Ezeket a táncokat nemcsak a turisták kedvéért járják, de ezek ez egyes törzsi ünnepek és családi események elengedhetetlen részei még mai is. Innen térünk vissza a szállodába, ahol tovább lehet ejtőzni, beszélgetni a folyó partján, de előbb barangolunk egy hatalmasat a falu gyönyörű mécsesfényekkel festett házai és udvarai közt. Elvégre most van a Tihar, a fények fesztiválja.

Sauraha és a Tiger Camp Hotel. Délután 2-3 óra között érkezünk meg mai utunk végpontjára, a Chitwan Nemzeti Park bejáratában fekvő Sauraha körzetbe. Ez egy igazi, évszázadok óta a Tharu törzs által lakott környék, sok kis jellegzetes építészetű faluval, rengeteg rizsfölddel és gyümölcsös kerttel. Igazán kitűnő hely ez a falusi barangolásra, erdei sétákra és a hagyományos falusi élet mindennapjainak megfigyelésére. Sauraha szívében, a Rapti folyó partján, egy hatalmas kertben áll a Tiger Camp, ami egy különleges hotel. Itt töltjük el az éjszakát.   

 

 

5.     nap: Chitwan – Lumbini - Barangolás Buddha születésének városában (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Lumbini)

 

Mai napunk, kora hajnaltól délig, csakis a csodálatos természetről szól! Egy olyan világot mutatunk meg utasainknak, amiből már csak egyre kevesebb létezik, és sajnos, hamarosan el is tűnik a Földről. Ez az érintetlen természet világa. A világ egyik legszebb természetvédelmi területe, ahol még érintetlen az ősi természet burjánzó növényvilága és nyüzsgő állatsereglete mai barangolásunk célja és helye.

Délután a Himalája középső csodálatos régiójában, a Katmandu völgyben, majd Nepál szubtrópusi síkvidékén a Teraiban töltött idő után elindulunk az ország nyugati része felé. Még nem igazán megyünk vissza a magasabb hegyek közé, de mai uticélunk Lumbini, a hegyek lábánál nagyon különleges. hely. Ez Szidhárta herceg, a későbbi Gautama Buddha születésének helye. 

A Chitwan Nemzeti Park. A Chitwan Nemzeti Park Nepál sík vidéki részének a Himalája lábainál elterülő peremén fekszik. A parkot északon a Rapti és a Narayani folyó, keleten a Parsa Wildlife Reserve, délen pedig India határai. A park területéhez tartozik még a Sivalik hegység egy része is. Ezen kívül három nagy Narayani, Rapti és Reu folyó és ártereik; számos tó és mocsár, hatalmas sűrű erdők és füves szavannák, megművelt földek és vad természet elegye alkotják a park egyedülálló bioszféráját.  A Chitwan Nemzeti Park a világörökség részét képezi.

A park egész területe egy gazdag és komolyan védett szubtrópusi élőhely. A parkban összesen 68 emlősfajt, 544 madárfajt, 6 kígyófélét és 126 halfajt találhatunk itt. A park különösen híres az egyszarvú orrszarvú, a bengáli királytigris és a gharial krokodil állományáról. Nepál első védett területe, több mint három évtizedes múltra tekint vissza, de területe már évszázadok óta az indiai és nepáli uralkodók, királyi családok és a brit gyarmatosítók kedvenc vadász és szórakoztató központja volt.  játékterület volt a királyi családok, a Rana uralkodók és vendégeik számára. A mark szívét képező Tikauli erdőt a Rapti folyótól a Mahabharat hegyaljáig terjedő, 175 km2 területen elterülő területet 1959-ben Mahendra Szarvas Parknak, a Rapti folyótól délre fekvő területet orrszarvú menedékké nyilvánították. Ezen a területen alapították meg 1973-ban a Royal Chitwan Nemzeti Parkot, amelynek területe 932 km2. A 2006-os politikai változások után a park nevét Chitwan Nemzeti Parkra változtatták. Kiemelkedő univerzális értékű egyedülálló biológiai erőforrásainak elismeréseként az UNESCO 1984-ben a parkot a Világörökség részévé nyilvánította. 

Ezen a nagyon-nagyon különleges helyen töltünk el egy egész napot. Nagyon kevés idő ez azok számára, akik szeretik a természetet. Sok utasunk dönt úgy, hogy visszatér is, de akkor már hosszabb időre. 

Hajnali dzsungel szafari a Chitwan Nemzeti Parkban. Kevés szebb dolog van a világon, mint a hajnalban ébredező dzsungel világa. Ennek a látványát elszalasztani nem más, mint kihagyni egy életre szóló élményt! Éppen ezért: ma korán ébredünk és hajnalban indulunk. Terepjáróval megyünk a dzsungeltúra indulóhelyére, a dzsungelig. Hideg, nyitott kocsival, rázós úton. Ez azonban nem rossz, mert legalább felébredünk és fel is tudunk készülni a ránk váró élményekre. 

A dzsungel szélén felmászunk egy kedves, hatalmas és teljesen közönyös elefántra és indul a túra. És máris kezdődik a csoda! A természet hangjai, a majmok zsivaja és az állatok sokasága. Látni, érezni kezdjük ezt a soha el nem felejthető élményt. A ráadás a hajnali misztikus pára és köd, ami körül veszi a fákat és a kora reggel imbolygás egy elefánt hátán, az arcunkat érintő nedves, pókhálós ágak, a szinte tapintható, sűrű őserdei levegő és számtalan ismeretlen illat és fénypászmák az ágak között. Hamarosan érezni is kezdjük a dzsungel egyre erősödő lélegzését, amint életre kel, ahogy az állatok egymással beszélgetnek. Nincs más dolgunk: csak gyönyörködünk a természetben, a titokzatos hangokban, miközben az elefánt megáll pisilni. Átkelünk egy folyón is és látunk néhány, még megmaradt egyszarvú orrszarvút.   Tigris is van, de megjelenését azért nem tudjuk garantálni! Az útvégén, megsimogatjuk a szépséges elefántot és pár banánnal kedveskedünk neki. Tulajdonképpen csak ennyi a hajnali program. Visszazötykölődünk a szállodába és megreggelizünk.

Chitwan – Lumbini utazás a hegyek alján. Reggeli után indulunk tovább nyugati irányban. Utunk első és harmadik szakasza a Terai csodaszép és mára már ember formálta vidékein keresztül halad. Az út középső szakaszán átkapaszkodunk a Himalája egyik előhegységének komoly és vadregényes hegyi szakaszán. Ahogy a korábbi úton, így most is olyan tájakon haladunk, ahol akár 5 percenként is megállhatnánk a tájat csodálni és fényképezni. Ennyi időnk azért nem lesz, de sokszor meg fogunk állni. Ezért az út sem a térképről lemérhető ideig, hanem 4-5 óra időtartamú lesz. Az útszakasz végén megérkezünk Lumbinibe.

 

Egy kis megnyugtató megjegyzés: Az alábbi bekezdésekben elég sok név és hivatkozás lesz. DE, nem kell megijedni ezektől! Utazásunk hetedik napjának reggelére már jó sok történetet fogunk hallani Nepál és a buddhizmus történetéről. Semmi szájbarágósat, semmi tudományos szöveget, csak csoportvezetőnk több évtizedes ázsiai létének emlékeit és megszerzett tapasztalatainak néhány cseppjét. Ezek után nem félünk attól, hogy bárkinek is problémát okoznának ezek a kifejezések. 

 

 

Lumbini, a „szeretetreméltó”, Buddha Úr szülőhelye. Lumbini szent helyszínén ősi kolostorok állnak, egy szent fügefa, egy kis fürdő tavacska, az Asóka oszlopa és a Májá Déví templom. E templom jelöli a Buddha pontos szülőhelyét. Kora reggeltől kora estig érkeznek zarándokok mindenféle országból, és ott kántálnak és meditálnak a helyszínen. Állítólag ezen a helyen szülte Májá Dévi Gautama Sziddhárthát, aki Gautama Buddha néven megalapított a buddhista filozófiát. Ezért születésének helye a négy legfőbb zarándokhelyek egyike. Megérkezésünk után a központba indulunk egy több ezer éves időutazásra.

Lumbini délután és este. Sokan azt mondják, Lumbini nem egy nagy szám. Bizonyára ők nem igazán fogékonyak a csodákra. sétánk során mi igyekszünk kicsit beavatni utasainkat a buddhizmus történetébe, Szidhárta herceg ma is erősen ható gondolataiba. Erre a legjobb hely születési helye és az itt található több mint 2000 éves emlékek megmutatása. Az is hamar ki fog derülni, miért is olyanok a nepáli emberek, amilyenek. Mi a tisztaszívű szeretet és a mindennap megmutatkozó lelki béke alapja. Miért is nevezik Nepált a lelki béke földjének. 

 

 

6.     nap: Lumbini emléktemplomai és monostorai – utazás Tansenbe (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Tansen)

Mai programunk Buddha születésének tiszteletére emelt emléktemplomok parkjának megtekintésével kezdődik. Ebéd után egy izgalmas hegyi kaland kezdődik, mert a Himalája tekergős hegyi útjain kell eljutnunk Tansenbe, a magarok által északi településnek nevezett dombvidéki városba.

Reggeli után indulunk a hatalmas templomkörzet megismerésére. Persze, ez is egy lehetetlen küldetés. Igyekszünk legalább két szent helyet részletesen is bemutatni. Szinte minden nap van valamelyik szentélyben valamilyen érdekes ünnep, szertartás. 

Ha lehetséges és az ottani hívek megengedik, mi is részt veszünk valamelyiken. Egy Buddha születésének helyén kapott áldás az egyik legjobb és legszentebb dolog, amit egy Ázsiát szerető utazó csak kaphat élete során.

 Buddha születési helyének emléktemplomai. Lumbini, 1997 óta UNESCO világörökségi helyszín. Lumbini szent helyszínét hatalmas kolostori terület határolja, amelyen kizárólag Buddha emlékére és tiszteletére szolgáló kolostorokat szabad építeni, azaz tilos boltok, hotelek vagy éttermek létesítése is. A területet két részre oszlik. A keleti oldalon találhatók a théraváda iskola tanait képviselő országok által épített templomi létesítmények, a nyugati oldalon a mahájána és a vadzsrajána iskolákat követő országok templomai és kolostorai. 

Utazás Tansenbe. Ebéd után indulunk tovább Tansenbe. Az út ugyan csak pár száz kilométer, de legalább 5-6 órát tart. Itt már igazán Nepál és a hegyek szívében vagyunk, ezért már nincsenek nyílegyenes autópályák vagy jól kiépített szerpentinek. A Himalája hegyi útjai nem a türelmetlenül kapkodó és tülkölő magyar idegvezetőknek valók. Cserébe viszont lélegzetelállítók és fantasztikus látvánnyal hálálják meg az utazók türelmét. Ezen a szakaszon is sok helyen megállunk gyönyörködni a táj szépségeiben. A fárasztó út után naplemente idején érünk Tansenbe. A naplemente a Himalájában valami olyan, amit leírni nem is lehet. Inkább megnézzük, aztán lehet pihenni és felkészülni a következő nap megpróbáltatásaira. A hely, ahova megérkezünk: Tansen. Egy igazi kis rejtett gyöngyszem a helyek rejtekében.

Tansen, a Himalája rejtőzködő gyöngyszeme.  A Palpa kerület nincs messze Pokharától és Nepál legszebb dombvidéke. Fővárosa Tansen is egy egészen különleges, domboldalakra épült ősi város. Ez Nepálnak az a része, amin egy európai iroda által szervezett igénytelen körút út csak úgy keresztülhusan. Szerencsére. Itt még nem nyüzsögnek a tömegturisták. Béke, nyugalom és szépség vesz itt körül bennünket.

Tansen a Newari-k és Magarok városa. Pokhara és az indiai határ között félúton, Tansenben régi művészi kialakítású Newari-házakat és a domboldalakba mart macskaköves utcákat találunk. Évszázadokkal ezelőtt a katmandui Newar üzletemberek kereskedni érkeztek Tansenbe, és magukkal hozták művészetüket és építészetüket. Tansen festői városa a Palpa kerület központja és a közép-nyugati kultúra központja. A táj 250 m-ről 2000 m-re emelkedik, és sokféle növény- és állatvilágnak ad otthont. Bár Tansenben a hagyományos Newari építészet uralkodik, a környéken magarok élnek, és a "Tansen" név is a magar nyelvből ered, vagyis "északi település". Palpa Nyugat-Nepál tizenkét magar régiójának egyike, a törzs gazdag, változatos kultúrájának és törzsi vallásának jeleit láthatjuk mindenhol. 

 

7.     nap: Tansen palotái és a Booth Khola vízesés csodavilága

A mai nap a Palpa körzet csodálatos természeti értékeiről, az általuk biztosított buja környezetben épített Nepáli Taj Mahal-ról és Tansen óvárosának, a bazárnak zegzugos utcácskáiról szól. Igyekszünk megmutatni, miért is nevezzük Tansent rejtett drágakőnek.

A Rani Mahal Palota, a Nepál Taj Mahal. A palota a SZERETET szimbóluma, a Kali Gandaki folyó partján található néhány kilométerre Tansentől. Nemcsak a palota és környezete gyönyörű, de története is nagyon érdekes. Khadga Samsher Rana tábornok építtette 1893-ban. 1887-ben le kellett mondania királyi címéről és a nyugati végek parancsnokaként Palpába küldték. 1892-ben meghalt legfiatalabb és hőn szeretett felesége. Az ő emlékére építette a férj a palotát és feleségéről Rani Mahal-nak. A palota a Kali Gandaki folyó partján épült, egy hatalmas sziklán egy félreeső és csendes völgyben, a dzsungel szélén. A folyónak vallási jelentősége is van, mivel úgy gondolják, hogy a folyó vizének megérintése üdvösséget nyújt minden bűnös számára. A Rani Mahal Palpa ékköve és a szerelem igazi megtestesítője. 

Bhoot Khola, a szellemfolyó titokzatos drágaköve. ” Első pillantásra úgy néz ki, mint valami erdei vízesés Balin! Áttetsző fátylú vízesés, szikrázóan kék tó, körülvéve a sűrű dzsungel fáival.”  Általában ez jut eszébe annak, aki valahogy rábukkan erre a helyre. erdő a fákkal. Szerencsére, az emberek többsége semmit sem tud erről a természeti csodáról, mert sehol sem hirdetik, mint látványosságot. Ide, a természet egyik még rejtett drágakövéhez megyünk el ma délután. 

A különleges szépségű alsó medence egy lélegzetelállító és nagy hozamú vízesés sugarát fogja fel. Az állandó vízáramlás ennek a tónak a vizét nagyon tisztává teszi. A parton egy Shiva Linga oltárkő áll. A vízesés mítoszai is nagyon érdekesek. A legenda azt mondja: A tó alja nem érhető el, és a mélyben még mindig lebeg néhány régi holttest. Egyszer régen néhány fiú jött el úszni egyet a medencében. De sajnos eltűntek a tóból, és holttestüket sem találták meg sohasem. Ezért úgy gondolják, hogy egy gonosz szellem lakik a tó mélyén, amely elkapja az óvatlan fürdőzőket és vízbe fojtja őket. 

Esti séta Tansenben. Az ősi dombváros, Tansen ebben a körzetben nyugodtabb légkört kínál, ahol az idő lassan mozog, és az itt látható nyugodt életmód is rendkívül fertőző. Pár óra ebben a környezetben, és azután már nehéz visszatérni a modern élet nyüzsgésébe. Bolyongunk egyet a régi bazár macskaköves utcáin, felfedezünk egy különleges életmódot és életfelfogást, amely egészen más, mint az általunk ismer modern élet. Vásárolgatunk is természetesen és megkóstoljuk a helyi Newar és Magar konyha remekeit is.

 

8.     nap: A Tansen – Pokhara átjáró, vízesések és a Világbéke Szupája (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Pokhara)

Ma reggel a világ legmagasabban fekvő átjárójának kezdetén ébredtünk és legfontosabb feladatunk az lesz, hogy ezen áthaladva megérkezzünk Pokharába, a Himalája kapujába. Kora délutánra oda is érünk. Délután lesz még időnk megtekinteni a Pokhara völgy egyik természeti csodáját a földalatti vízesést is. Naplemente táján a Világbéke Pagodájának dombján fejezzük be a programot.

A Tansen-Pokhara átjáró az Anapurnához. Ma délelőtti programunk ismét egy kis szolid 5-6 órás autózás hegyen völgyön keresztül egészen a Himalája legmagasabb vonulatának lábáig. Bár 1340 méter magaságból indulunk és 1400 méter magasságba érkezünk, átvágunk több és sokezer méteres hegyvonulaton is és leereszkedünk alig ezer méter magasan fekvő völgyekbe is. Ez az útvonal Tansen és Pokhara között az Anapurna átjáró, mert ennek a hegyvonulatnak a lábához szinte nem is lehet más úton eljutni. És igazából Pokharába, mai utazásunk végállomásához sem. 

Pokhara, a Himalája kapuja. A délelőtti autózás után megérkezve letelepszünk szállodánkban és el is töltünk itt 3 napot. Pokhara mindenki számára tartogat valami különlegeset: függetlenül attól, hogy a tóparti kikapcsolódás a cél, vagy valami kalandosabb dolog – ezekről a lehetőségekről később írunk is és ajánljuk is kipróbálásukat - itt megtalálja. A város egy nagyon változatos hegyvidék szívében, egy völgy közepén fekszik.

Sok hegymászót és magashegyi túrázót láthatunk a városban, és a világ tíz legmagasabb, 8000 méternél magasabb hegye közül három is a város 50 kilométeres körzetén belül található. A Dhaulagiri, az Annapurna és a Manaslu határolják északról a völgyet. A természeti szépségek sora azonban itt nem ér véget. A völgyben gyönyörű tóvidék is van és ennek legszebb tava, a Phewa is közkedvelt kirándulóhely. 

Nem véletlen, hogy több napot is eltöltünk a Pokhara völgyben. Ezen az első napon egy különleges szépségű szent vízesést és a város egyik jelképét, a Világbéke Sztupáját látogatjuk meg. 

A Devi’s (Davis) vízesés egy rendkívül különleges és látványos természeti csoda! A Phewa tóból eredő Pardi Khola patak alázúduló vize 500 méter hosszú földalatti alagutat vájt magának az alsó medence sziklaágyában, és ott el is tűnik. Ez a természeti jelenség adja nepáli nevét a Patale Chango-t. Ez "földalatti vízesést" jelent. A vízesés katlanát körülvevő függőleges sziklafalakat sűrű növényzet borítja és a helyet egy érintetlen őserdő veszi körül. Szépsége és fenségességé miatt meglátogatása egyszerűen kötelező! Mi meg is tesszük!

A Világbéke sztupája. Shanti Sztupa néven is ismert, és egy buddhista pagoda stílusú emlékmű, amely egy város melletti hegy tetején található, csodálatos kilátással a Phewa-tóra és a hegyekre. A csodálatos panoráma mellett felejthetetlenek az innen látható napfelkelték és naplementék is. A szanszkrit szó “shanti” békét jelent, és amint ez a nevében is szerepel, ez a pagoda a világbékét ajánlja és hirdeti. Ez Nepálban a második shanti sztúpa a Lumbiniben található után. Ez a sztúpa, amely ma Pokhara egyik híres turisztikai látványossága, felszentelésétől, 1947-től kezdve folyamatosan az érdeklődés központjában áll és turisták és zarándokok millióit fogadta.

 

9.     nap: Pokhara - A Himalája hajnala, kolostorok és a Phewa tó. (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Pokhara)

Mai programunk Pokhara spirituális életét és legkellemesebb üdülő körzetét, a Phewa tavat mutatja be. Ezt egészítjük ki a világ legcsodálatosabb himalájai napfelkeltéjével és Pokhara éjszakai életének felfedezésével.

A Sarangkot és a Himalája hajnala. Ma nem hajnalban kelünk, hanem jóval előtte, hogy láthassuk a hajnalt! Nem is akármilyet, hanem a Himalája napfelkeltéjét, ami a Világ Tetejének leglenyűgözőbb és egyben leggyönyörűbb látványosságainak egyike. Azért, hogy láthassuk, még hajnal előtt fel kell érnünk Sarangkot csúcsára, mert onnan a legszebb a látvány. A felkelő nap fénye először csak a hegyek csúcsát világítja meg, aztán a fénysáv határa lassan lejjebb kúszik a hegyoldalakon és a sötétségből előbukkan az Anapurna három csúcsa és társai, a Föld legmagasabb és legfenségesebb hegycsúcsai.

Pokhara kolostorai. A hajnali hegyes program után visszatérünk a szállodába és megreggelizünk. Ezután délelőtti kolostorjáró programunk következik. Pokhara városa, a környező völgyek és hegycsúcsok sok buddhista kolostornak adnak helyet. Ezek legtöbbje, talán a közeli hatás és az évezredes hatalmi rivalizálások miatt is, tibeti mintájú lámakolostor. Lakóinak jó része is tibeti származású. A lámaizmus kolostorai nagyon elvarázsolt, csodálatos szépségű, gazdagon díszített épületekből álló létesítmények. Ezek közül két híres helyet a Pema Ts’al Sakya-t és a Jangjhub Choeling-et látogatjuk meg. Mire végzünk, már dél lesz, ezért megebédelünk és azután megkezdjük délutáni programunkat.

A Phewa tó és a Barahi templomsziget. Ebéd utáni fő elfoglaltságunk egy kellemes csónakázás lesz a Phewa tavon. Az örökké nyugodt víz felszínét csak kis fodrozódások szokták megzavarni, ezért a tó felszínén visszatükröződő hegyek látványát ritkán zavarja is meg valami. Ez Pokhara egyik legkedveltebb üdülő-pihenő körzete. Már ez is elég lenne egy nagyon kellemes délutánhoz, de mi azért ráteszünk még egy evezőlapáttal. Minden jobb ázsiai városban van egy tő és mindegyik közepén legalább egy kis sziget. Ezeken a szigeteken ősi szentélyek állnak és még ma is szorgalmasan üzemelnek. Egy ilyet látogatunk meg ma délután. A Tal Barahi templom, más néven Varahi Templom egy kétszintes pagoda templom. Varahi istennőnek szentelték, aki Durga istennő egyik inkarnációja. (Elég bonyolult családi viszonyok vannak a Hindu Panteonban…)  Hindu és buddhista követők egyaránt ellátogatnak ide istentiszteletekre, vagy csak egy kis üldögélésre, pihenésre.

A Lakeside esti titkai. Minden, magára valamit is adó ázsiai városnak megvan a maga különleges szórakoztató negyede. Pokharának ez a Lakeside. Itt minden megtalálható, ami az esti kikapcsolódáshoz csak elképzelhető lehet. Tóparti sétány, vidámpark, az elmélkedően elbambulós kis tóparti kávézók, a legalább száz féle fogást kínáló helyi éttermek, a sokkolóan dübörgő szórakozást kínáló diszkók, egyéb titokzatos kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket kínáló helyek. Nem kell kapkodni, a következő szabadnap estéjén is nyugodtan vissza lehet térni ide. A választékban mindenki megtalálhatja a magának valót. Ide indulunk egy kis esti felfedezésre a napi program után.

 

10.  nap: Pokharai szabad program Étkezés: reggeli – szállás: Pokhara)

Utunk 10. napján ideje egy kis szabadságot is adni utasainknak. Egy tucat nap sűrű és izgalmas programja után már mindenki fáradt egy kicsit és szeretné kiélni a „ma azt csinálok, amit akarok. Ha akarom, akkor éppen semmit...” érzésének boldogságát. Ráadásul itt Pokharában annyi féle program van, hogy nem is tudnák igazából egy olyat betenni programunknak, ami mindenkinek megfelel. Inkább hajrá! Mindenki válasszon magának megfelelőt. Mi rendelkezésre állunk és biztos, hogy tudunk ajánlani mindenkinek valami megfelelőt.

A Himalája röptében. Mire idáig elérünk, mindenki rá fog döbbenni arra, hogy Pokhara völgyében nem fog valami Hortobágyhoz hasonlót találni. Erre a tényre épült rá egy nagyon különleges itteni szolgáltatás, az utazók reggeli röptetése. Fogják a kedves utast és útnak indulnak vele a völgy felett, az Anapurna csodálatos bércei felé. Ha szerencséje van, akkor azok között is… Többféle, árban és élményben is különböző repülési módot is lehet választani. A legautentikusabb a tandem sárkányrepülés. 

Igazi szabadságélményt is ad a csodálatos táj felett. Repülünk, mint a madár! A mások variációt e kevésbé bátor, de fotós vendégeinknek szoktuk ajánlani. Ez az ultrakönnyű gép, igazából két személyes, motoros sárkány. A tapasztalt pilóta a lehető legszebb helyekre, az évszaknak, időjárási viszonyoknak és a fényviszonyoknak legjobban megfelelő égi pontokra viszi a fotóst. A harmadik lehetőség egy sétarepülés a Himalája hegyeiben és völgyeiben. Ez sem rossz, de az első két lehetőséghez képest nagyon könnyed. Nem igazán pörgeti az adrenalint sem. Egyszerűen csak gyönyörű.

A Pokhara völgyének ösvényein. Pokhara nem csak Nepál második legnagyobb városa, de első számú kiránduló és hegyi üdülőhelye is. Ennek alapvető oka páratlan természeti adottságaiban rejlik. Így mi is csak ajánlani tudjuk a város környékére és a völgy távolabbi részeibe induló kirándulásokat. Vannak félnapos és egész napos kiránduló programok is. Vannak könnyed sétaprogramok is, de komolyabb természetjáró ismereteket és jó kondíciót is megkövetelő hegyi túrák is. 

 

A völgyek falvai. Szinte mindegyik eljut legalább egy, valamelyik környező völgyben fekvő faluba. is. Ezek jó része tibeti származású bevándorolt törzsek által lakott vagy már évszázadok óta, vagy a Kínai Nagy Testvér szeretete elől menekülők alapították. Ezek a jól összeállított programok szinte mindent „tudnak”. Hegyek és völgyek, erdők, vad mezők és megművelt földek; folyók, patakok és hegyi tavak; hegyi emberek és ősi kultúra; és még sok minden más elérhető általuk. És az egész fölött ott magasodik a Himalája feledhetetlen vonulata. 

 

Pokhara tópart és a bevásárló utcák. Egy 1400 méteren fekvő és legalább 1400 éves, a Himalája szívében megbújó város, amihez az utcákon pezsgő mindennapi élet is bőségesen hozzáteszi a maga kihívásait és szépségeit. Ez Pokhara. 

Ezért azt szoktuk javasolni vendégeinknek, bátran vágjanak bele egy legalább fél napos szabad barangolásba a város ősi vagy éppen csak régi negyedeiben. 

Az élmény garantáltan felejthetetlen lesz. Ehhez azonban nagyon jól jön a helyi ismeret! Csoportvezetőnk szívesen segít összeállítani a barangolás útvonalát, kinek-kinek az érdeklődési köre szerint.

 

 

11.  nap: Repülés Katmanduba, utazás Nagarkotba Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Nagarkot)

Mai napi programunk egészen különleges. Minden perce valahogy a természet szépségéről szól. Először visszarepülünk Katmanduba a Himalája bérceit szinte súroló gépünkkel, aztán a szépség országútján megyünk Nagarkotba, a világ talán legszebb hegyi panorámájának településére. Tulajdonképpen csak ennyi a program kiegészítve egy kellemes délutánnal és estével Nagarkot sok-sok évszázados hegyi falujának házai közt.

Pokhara – Katmandu a Himalája a levegőből. Ezt az utat megtehetnénk autóval is és nagyon szép lenne, viszont eltöltenénk vele majdnem egy egész napot. De, inkább repülünk húsz-harminc percet a Himalája csúcsai közt. Lenyűgöző és felejthetetlen látvány a gép ablakain túl, a gép közelében elsuhanó hegyi világ. Kevesen mondhatják el a magyar utasok közül azt, hogy repültek a Himalája hegyei-völgye közt és pár száz méterről megfigyelhették a Világ Tetejének sziklafalait és hóval fedett völgyeinek lejtőit. Ráadásul nyertek is majdnem egy napot más csodák felfedezésére is.

Katmandu – Nagarkot, a szépség országútján. Bár a térkép szerint Katmandu repülőtere és nagarkoti szállodánk közötti út nem több, mint 30 kilométer és legfeljebb 1 óra, ez azért nem teljesen igaz. A mai nap valahogy nem egészen evilági. Ezen a szakaszon nagyon sok az izgalmas látnivaló és a gyönyörű kilátóhely. Ezért ez is egy több órás utazás lesz az Ember és a Természet közös erőfeszítésével kialakított csodálatos tájon.

 

 

Nagarkot és a világ legelragadóbb hegyi panorámája. Igen, ez a kép nagarkoti szállodánkról és az ablakokból látható panorámáról készült! A város és környéke hemzseg a csodálatos természeti helyektől, a több ezer éve folyamatosan „üzemelő” hindu szentélyektől, buddhista kolostoroktól és monostoroktól, de ezekből már jó sokat meg tudtunk mutatni utunk során. Amiért mindenképpen érdemes ide jönni, az ennél jóval több! Ez az ok egyszóval: a Himalája és a Mt. Everest látképe. Innen, több mint 2200 méter magasságból a legcsodálatosabb a kilátás a Világ Tetejére, itt lehet megszemlélni a csodálatos napfelkeltét is. sokan mondják, hogy ez a fél óra volt életük legcsodálatosabb élménye. 

Nagarkot délután és by night. Megérkezésünk után bejelentkezünk a szállodába és ezután a nap további része szabad. Csoportvezetőnk azoknak, akik ezt szeretnék egy késő-délutáni esti falusi sétás barangolást szervez. A dombokon korábban szétszórtan elhelyezkedő falubokor, ma már egységes és fantasztikusan érdekes településsé állt össze. Ahhoz, hogy legszebb részeit biztosan megtaláljuk, érdemes ehhez a túrához csatlakozni! Kora este megmutatjuk a falu legjobb és legautentikusabb éttermét is, a legfinomabb helyi-hegyi ételeket főzik. Érdemes lesz ezen a helyen vacsorázni is, aztán elindulni egy esti sétára a régi városközpont sejtelmesen kivilágított kis utcáin.

 

12.  nap: Nagarkot templomai, Panauti mesevárosa, Katmandu búcsúéjszakája Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Katmandu)

Körutunk utolsó, vezetett programokat tartalmazó napján két igazi kulturális mélyütést tartogatunk utasainknak. A mai nepáli szellemi élet központját és egyben legnagyobb buddhista létesítményét és egyik legrégibb, mai is élő városát. Ez után nem lesz más dolgunk, csak visszatérni Katmanduba, vacsorázni egyet, és bulizni egy jó nagyot Thamel éjszakájában.

A THRANGU TASHI YANGTSE MONOSTOR, azaz a Namo Buddha templom Dhulikhel -ben. Reggeli után útra kelünk és első állomásunkra indulunk Dhulikhel-be. Megérkezve a templomhegy dzsungellel határolt útján végighaladva felérünk a dombtetőre, ahol meglátogatjuk Nepál legnagyobb Buddhista kolostorát a lélegzetelállító Namo Buddha szent zarándokhelyet. A Thrangu Tashi Yangtse kolostor a Több mint 250 szerzetesnek ad otthont, és magában foglal nem csak egy buddhista templom együttest, de otthont ad egy kolostori főiskolának, egy, a fiatal szerzetesek képzésére szolgáló iskolát, egy tibeti orvosi klinikának is. Úgy érezzük, utasaink, akik túlélték az előző két hetet, szívesen fognak pár órára elmerülni ennek a szent helynek mindennapi életében. Legalább is pár órára biztosan. Innen indulunk tovább Panautiba, ahol a város kapujában vár majd ránk az igazi nepáli történelem.

Panauti. Utunk utolsó állomásának egy igazi kis titkos történelmi ékszerdobozt tartogatunk utasainknak.  Panauti Nepál egyik legrégebbi városa, amelynek központja és egyben legrégibb része számos templomból áll, amelyek mind a mai napig élnek és működnek felépítésük, a 13.-15. századi óta, vagy annál egy kicsit korábban. Vita tárgya volt, hogy Panautit Ananda Malla (1274-1310) alapította, mások úgy vélik, hogy létezik egy 1385-ben kelt arany felirat, amely szerint Harisingh Dev király alapította a várost jóval korábban. 

Mindegy is, ki és mikor is alapította ezt a történelmi csodát! Muszáj megnéznünk! Az egyik legősibb itteni templom az Indreshwar Mahadev, Nepál egyik legnagyobb és legmagasabb pagoda stílusú temploma. Eredetileg egy szent lingam áldozó oltár fölött épült 1294-ben, ezzel Nepál legrégebbi fennmaradt temploma. 

A templom két alsó emeletét díszítő tetőtartók különálló nepáli fafaragás és építészet. A templom felső részét fazekak és serpenyők füzére díszíti, amiket fiatal házaspárok felajánlásai a boldog és virágzó családi élet reményében. A látogatás után visszaindulunk Katmanduba, mert egyszer minden jónak vége szakad… 

Búcsúéjszaka Katmandu szívében. Szállodánkba érve bejelentkezünk és egy kicsit elpihenünk. már csak egy közös programpontunk maradt: a búcsúvacsora. A szállodától csak egy kis ugrásnyira lévő és már jól megismert étterembe megyünk egy komoly vacsorára és egy könnyed kis beszélgetésre. Itt lesz még lehetőség arra, hogy a következő szabadnap programlehetőségeiről is beszéljünk, mert eddigre csoportvezetőnk már tudni fogja, hol, mikor és mi lesz a városban. Aztán a társaság szép lassan elkezd fogyni, mert (eddigi tapasztalataink szerint) mindenki elindul valamerre, felfedezni a Thamel kerületnek az éjszakai élet szívének lehetőségeit és az utolsó estén még beszerezni azt, amit eddig elfelejtett megvásárolni.

 

13.  nap: Katmandu szabadon (Étkezés: reggeli – szállás: Katmandu)

Ez körutunk utolsó napja. Teljesen szabad, mindenki saját magának szervezheti meg a napi programot, természetesen csoportvezetőnk segítsége is rendelkezésre áll. Miért is hagyunk egy ilyen „lyukat” a programban? A válasz egyszerű! Két hét nagyon kevés Nepálban, Különösen Katmandu és környéke az, ahol heteket is el lehet tölteni. Ezen az utolsó napon lesz alkalom kicsit pótolni az elmulasztott látogatásokból.

Akár három (délelőtt, délutáni és esti) egyéni programot is össze lehet állítani és visszatérni valamelyik különleges helyszín jobb megismerésére. Csoportvezetőnk is fog szervezni ilyeneket, az út során összegyűjtött kívánságok alapján. 

Lehet egy utolsó, kétségbeesetten vásárlós napot is szervezni.  Már az út első két thameli napján barangolva is rengeteg vásárlási lehetőséggel fogunk találkozni. Csoportvezetőnk azonban igyekszik majd mindenkit lebeszélni arról, hogy nagyobb adag ajándékot és egyebet szerezzen be és hurcolja azokat végig a nepáli út során. Ajándék vásárlásra ez az utolsó nap a legmegfelelőbb és Thamel üzletei a legmegfelelőbb helyek!

 A délelőtti szabad barangolás után, egy szállodánk közelében lévő étteremben találkozunk egy jó ebédre. Innen térünk vissza a szállodába, ahol lesz idő egy kis felfrissülésre, átöltözésre. Kijelentkezünk, majd átvisszük a csomagokat Katmandu-i irodánkba. Ez lesz az a hely, ahol este majd ismét találkozunk a reptéri transzfer előtt.

A délután és este ismét szabad, csak a meghirdetett esti reptéri transzfer időpontra (21:00) kell visszaérni az irodába. 

 

 


 

 

14.  nap: Kora hajnali indulás, délutáni Budapestre 

A hajnali gépindulás után nincs már más dolgunk, mint megkezdeni az út nagyon sűrű két hetének kipihenését. Ezt a programpontot általában mindenkinek sikerül teljesítenie! Nagyon boldog, de jó alaposan elfáradt utazókkal szoktunk ilyenkor találkozni, akik szorgalmasan átalusszák a hazautat. Azonban…. Ez az út nem csak programjában különleges. Nem kötelező hazatérni a csoporttal együtt! Tapasztalataink szerint, sokan választanak (a helyszínen is lehet!) 4-8 napos tibeti vagy bhutáni kiegészítést is nepáli útjaink folyatására.

Nepáli idő szerint az éjszaka közepén, 2:10-kor indul a gép (QR645) Dohába. Az ottani transzfer után tovább indulunk Budapest felé. Gépünk 12:55-kor érkezik Budapestre (QR0199). Ha visszaérkezésünk napján még mindig lesznek érvényben covidos teszt előírások Magyarországon, akkor azoknak az utasainknak, akik előre jelezték ezt az igényt, érkezési PCR teszt regisztrációt is biztosítunk a repülőtéri teszteléshez.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az ár tartalmazza:

- éjszakai szállások kétágyas elhelyezéssel, reggelivel. Az ár a szolgáltatásokat és a helyi adókat is tartalmazza. (egyágyas elhelyezés kérhető)

- a programterv szerinti ellátás

- privát, légkondicionált buszos szállítás a körút során

- belső repülőjegyek (max 20kg feladott poggyász és max. 7 kg kézipoggyász utasonként.)

- minden tevékenység és belépő díj a programterv szerint

- idegenvezető magyar nyelven a körút során

- a programterv szerinti étkezések (legalább félpanzió, naponta megjelölve, italfogyasztás nélkül)

- ásványvíz a buszos utazások során.

Az ár nem tartalmazza:

- nemzetközi repülőjegyek és repülőtéri illetékek. Külön kezelt megrendelés. „Saját repjegy is felhasználható.

- magyar idegenvezető esetleges repülőjegy költsége (csak abban az esetben, ha már nem tartózkodik a helyszínen és Budapestről/Bécsből viszi a csoportot). Ez a Ft-ban számolt költség a teljes csoport között kerül szétosztásra.

- Személyes költségek

- Étel és italfogyasztás a programtervben megadottakon felül

- Egyénileg megvásárolható kiegészítő programok és szolgáltatások

- Kötelező költség a helyi személyzetnek (8 USD/nap/fő).

- Szállodai kötelező vacsorák és kiegészítő költségek a fesztivál szezonokban és a csúcsszezonban (a végleges árajánlat tartalmazza)

- További, az útitervben nem részletezett szolgáltatásokon felül kért egyedi szolgáltatások

- BBP és útlemondási és esetleges COVID biztosítás

 

Szállodáink:

Katmandu - Hotel Moonlight
Pokhara - Dahlia Boutique Hotel
Lumbini - Buddha Maya Garden Hotel
Tansen - Hotel Sriinagar
Chitwan - Hotel Chitwan Tiger Camp
Nagarkot - Club Himalaya by ACE Hotels